Centar podrške za oboljele od rijetkih bolesti i njihove obitelji

24.05.2019

23. svibnja 2019. godine u Centru za socijalnu skrb Rijeka održna je edukacija u okviru projekta 'Centar podrške za oboljele od rijetkih bolesti i njihove obitelji'.

Oboljeli od rijetkih bolesti i njihove obitelji često su korisnici Centara za socijalnu skrb i drugih potpora lokalne zajednice zbog čega je komunikacija s lokalnim institucijama nužna kako bi se oboljeli i njihove obitelji prepoznali u sustavu, a svoja prava, pomoć i podršku u lokalnoj zajednici ostvarili pravovremeno.

Projekt se u Hrvatskom savezu za rijetke bolesti uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, provodi od 1. lipnja 2017. godine.

Cilj posjeta Centru za socijalnu skrb Rijeka je umrežavanje i nastavak suradnje s partnerskim Centrima za socijalnu skrb, a tijekom predavanja i aktivne rasprave zaključeno je da je za povećanje kvalitete skrbi za oboljele i njihove obitelji neophodan individualnizirani pristup, multidisciplinarna suradnja i dostupnost usluga na jednom mjestu, sa stručnim mobilnim timom koji bi djelovao na teritoriju cijele Hrvatske, u loklanoj zajednici. Sve to mogao bi osigurati Centar za rijetke bolesti kakvi već postoje u Europi i predstavljaju primjer dobre prakse.